Ο χρήστης Deikaros Katsas κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Στην φωτογραφία ένα από τα γεμάτα γρατζουνιές δελφίνια του δελφινάριου στο Αττικό πάρκο. Την φωτογραφία τράβηξε μια μαθήτρια που πήγε με το σχολείο της στο Δελφινάριο και μας την έστειλε η βιολόγος δασκάλα της Κ. Φ. που αναγνώρισε ότι το δελφίνι είναι τραυματισμένο. Τις ευχαριστούμε και τις δύο.Το δελτίο τύπου της γερμανικής οργάνωσης Pro Wal για το δελφινάριο του Αττικού πάρκου. (04.01.2018)
Δελτίο Τύπου
Ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας των Ζώων ProWal,επισκέφθηκε το Αττικό Παρκο και δελφινάριο στα Σπάτα Αθήνα,και αφού κατέγραψε παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας προβαίνει σε μήνυση γιά εγκληματική συμπεριφορά.
Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια και καταγράψαμε σε βίντεο και φωτογραφίες το “πρόγραμμα επιμόρφωσης με δελφίνια” το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία σιχαμένη και απεχθής παράσταση που στοχεύει ΟΧΙ σε επιμόρφωση αλλά στο κέρδος των ιδιοκτητών του δελφιναρίου και στη ψυχαγωγία των θεατών, κάτι που ρητά απογορεύεται από την Ελληνική νομοθεσία(νόμος 4039/2012, Aρ. 12).
Ο Ανδρέας Μόρλοκ,διευθύνων σύμβουλος της ProWal,κατέγραψε προσωπικά τις παραστάσεις των δελφινιών και δηλώνει: “ Στα δελφίνια δίνονται εντολές από τους εκπαιδευτές να εκτελούν παραστάσεις ενώπιον του κοινού. Όσο πιο θεαματικές είναι οι “ τούμπες“ και οι πιρουέτες των δελφινιών τόσο πιο δυνατό είναι το χειροκρότημα του κοινού. Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε σε βίντεο ότι τα δελφίνια έπρεπε να πηδούν πάνω από τσιμεντένιους τοίχους εκτός της πισίνας, σίγουρα όχι φυσιολογική συμπεριφορά των δελφινιών. Μάθαμε ότι οι επίσημες Ελληνικές αρχές θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά “ εκπαιδευτική“ , εμείς όμως έχουμε διαφορετική άποψη αφού έχουμε καταγράψει και παρατηρήσει δελφίνια σε πάνω από 50 δελφινάρια του κόσμου .
Καταγράψαμε επίσης ελλιπείς εγκαταστάσεις κράτησης των φυλακισμένων δελφινιών και διαπιστώσαμε σοβαρότατες παραβάσεις κατά την επιθεώρησή μας.
Ο Ανδρέας Μόρλοκ στη καταγραφή και αναφορά του παρατηρεί:
Πίσω από τις κερκίδες υπήρχαν κουτιά με σπρέυ μπογιάς, σκουριασμένα εργαλεία, καλώδια και σύρματα. Οποιοσδήποτε επισκέπτης, ακόμα και ένα παιδί, μπορούσε να πετάξει στην πισίνα κάποιο από αυτά τα αντικείμενα, κάτι που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τα έγκλειστα δελφίνια.
Η μεγαλύτερη πισίνα στερείται σκιερών σκεπάστρων, με αποτέλεσμα τη παντελή έλλειψη προστασίας των δελφνιών από τον ήλιο.
Ένας εργαζόμενος στο πάρκο μας διαβεβαίωσε ότι όλα τα δελφίνια έχουν πρόσβαση σε όλες τις πισίνες. Ακόμα και αν αυτό αληθεύει, δεν ισχύει πάντα καθώς παρατηρήσαμε βαλβίδες απομόνωσης στο πάτωμα σε όλες τις πισίνες.
Καταγράψαμε επίσης ότι τα δελφίνια είναι απομονωμένα το ένα από το άλλο και κλειδωμένα σε μινιμαλιστικά περιφράγματα, κάτι που φυσικά είναι απαράδεκτο για τόσο κινητικά ζώα όπως τα δελφίνια.
Ακόμη και η μεγαλύτερη από τις πισίνες του πάρκου είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλη για δελφίνια, ζώα που στο φυσικό τους περιβάλλον κολυμπούν μέχρι 100 km την ημέρα.
Παρατηρήσαμε επίσης τη παντελή απουσία παιχνιδιών για τα δελφίνια,συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια καθώς η στέρηση από παιχνίδια είναι συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια έτσι ώστε τα δελφίνια να βαριούνται και να θεωρούν παιχνίδι την παράσταση.
Καταγράψαμε επίσης την απάνθρωπη συμπεριφορά προς ένα τραυματισμένο δελφίνι που παρά το τραυματισμό του αναγκάστηκε να συμμετάσχει στην παράσταση, κάτι που είναι καθαρά εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σ’αυτό το ζώο.
Καταγράψαμε επίσης κιβώτια με χλωρίνη. Ναι μεν απολυμαίνει το νερό της πισίνας αλλά η έκθεση τραυματισμένου δελφινιού σε χλωρίνη είναι καθαρή εγκληματική ενέργεια και η καταγραφή του γεγονότος περιλαμβάνεται στη μήνυσή μας και στη δημοσίευση της αναφοράς μας στις μεγαλύτερες Ελληνικές και Γρεμανικές εφημερίδες.
Και φυσικά παρατηρήσαμε και καταγράψαμε την τακτική του δελφιναρίου, γνωστή μέθοδος σε όλα τα δελφινάρια, που είναι η στέρηση τροφής.
Είδαμε δελφίνια να προσπαθούν να φτάσουν ένα κουβά με τροφή πηδώντας έξω από τη πισίνα πάνω στο τσιμέντο. Τα δελφίνια δεν πηδούν πάνω σε τσιμεντένια πατώματα για διασκέδαση. Η γνωστή πρακτική των δελφιναρίων και του Αττικού πάρκου εν προκειμένω, είναι η στέρηση τροφής στα δελφίνια έτσι ώστε να αμείβονται με κάτι που τους στερείται, δηλαδή τροφή,μετά από κάθε εκτέλεση εντολής.
Αν εσείς τέτοια συμπεριφορά τη θεωρείτε ”...εκπαιδευτική ”,εμείς τη θεωρούμε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και ως τέτοια τη καταγγέλουμε.
Το συμπέρασμα από την επίσκεψή μας στο Αττικό πάρκο και μετά από καταγραφή των πάντων, συνοψίζεται στη φράση : Το Αττικό πάρκο είναι ΕΝΤΕΛΏΣ ακατάλληλο για δελφίνια και ο θάνατος έξι δελφινιών από το 2010 ενισχύει αυτή μας την άποψη.
Η ProWal υπέβαλλε μήνυση κατά των υπευθύνων αρχών για παράβαση του ισχύοντος Ελληνικού νόμου και για εγκληματική συμπεριφορά προς τα ζώα.
Επίσης δημοσίευσε πλήρη αναφορά και σε συνεργασία με άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις,έθεσε αυτή την αναφορά στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης σε Γερμανία και Ελλάδα.
Κλείνουμε αυτή την αναφορά μας υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πρόγραμμα διατήρησης των ρινοδέλφινων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο συμμετέχουν όλα τα δελφινάρια της ΕΕ. Αυτό το πρόγραμμα συντονίζεται από το Ολλανδικό δελφινάριο στο Harderwijk. Είναι σκανδαλώδες ότι αυτή η συγχώνευση το 2016 συγκατατέθηκε στη μεταφορά δελφινιών από τη Γαλλία και την Φιλανδία στο Αττικό πάρκο στα Σπάτα,αφού ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος λειτουργούσε παράνομα και χωρίς άδεια επί χρόνια.
Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα θελήσουν τελικά να δώσουν ένα οριστικό τέλος στη λυπηρή ιστορία των αιχμάλωτων δελφινινώ στην Ελλάδα.
Πηγή για φωτό: ευχαριστούμε τη φίλη βιολόγο για την φωτογραφία.
πηγή: http://walschutzaktionen.de/2881311/2629716.html
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου