728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Καθηγητή Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σεραφείμ Παπαδημητρίου στην Εφημερίδα των Σκύλων. ''Αυξημένο το ενδιαφέρον για την υγεία των κατοικιδίων''

    Η υγεία των κατοικιδίων απαιτεί, χωρίς αμφιβολία, μεγάλη προσοχή και φροντίδα. Υπάρχουν, βέβαια, πολλά ζητήματα που δεν ξέρουμε και χρειαζόμαστε την συνδρομή ενός ειδικού.
    Ένας από αυτούς τους ειδικούς που έχουν γνώσεις και αγαπούν την δουλειά τους είναι ο Σεραφείμ Παπαδημητρίου.
    Ο Σεραφείμ Παπαδημητρίου σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στην Οδοντιατρική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου. Η διδακτορική διατριβή είχε θέμα σχετικό με την περιοδοντική νόσο του σκύλου.
    Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Κλινική Ζώων Συντροφιάς του Α.Π.Θ. και αντιμετωπίζει τα οδοντιατρικά περιστατικά, καθώς και τα περιστατικά γναθοπροσωπικής χειρουργικής στα ζώα συντροφιάς.
    Στην Εφημερίδα των Σκύλων μίλησε για τα θέματα οδοντικής υγείας, αλλά και γενικότερα υγείας, που...
    απασχολούν όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων. Τέλος, μάς αποκάλυψε τις δράσεις του Τμήματος Κτηνιατρικής σχετικά με την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.



    Πόσο σημαντική είναι η οδοντική υγεία για τα κατοικίδια;
    Ο σκύλος και η γάτα κυρίως λόγω της αλλαγής της διατροφής τους, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες που ζουν πολύ κοντά στο άνθρωπο, παρουσιάζουν σε πάρα πολύ υψηλό ποσοστό προβλήματα στα δόντια και στη στοματική κοιλότητα. Και στα δύο είδη η συχνότερη νόσος, όχι μόνο των δοντιών αλλά και μεταξύ όλων των νοσημάτων στα ζώα αυτά, είναι η περιοδοντική νόσος. Η περιοδοντική νόσος όταν εξελίσσεται προκαλεί σημαντικές τοπικές βλάβες, οι οποίες οδηγούν ακόμη και σε πτώση των δοντιών, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τη γενική υγεία του ζώου, μέσω της εισόδου παθογόνων βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος, ειδικότερα την καρδιά, τους νεφρούς και άλλα όργανα.

    Ποιο είναι το επίπεδο της στοματικής υγείας στα κατοικίδια στην Ελλάδα;
    Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις παθήσεις των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας των κατοικιδίων στη χώρα μας και το ίδιο ισχύει και για τη γενική υγεία τους. Παρ’ όλα αυτά σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι παθήσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και ίσως λόγω οικονομικής δυσπραγίας και έτσι θα έλεγα ότι έχουμε να πραγματοποιήσουμε πολλά βήματα ακόμη για να βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο.


    Πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την συμπεριφορά απέναντι στα κατοικίδια;
    Δυστυχώς παρατηρούμε, με ιδιαίτερη στεναχώρια και αρκετά συχνά πια, ιδιοκτήτες να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν οικονομικά τις ανάγκες της υγείας των κατοικιδίων τους, καθώς δεν υπάρχει για τα ζώα στη χώρα μας κάτι αντίστοιχο με την ασφάλιση υγείας του ανθρώπου και το κόστος των προβλημάτων υγείας των ζώων βαραίνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες τους. Η κρίση φαίνεται να επηρεάζει και ποιοτικά τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε, πολλές φορές τα ζώα προσκομίζονται στην κλινική με παθήσεις σε πολύ προχωρημένο στάδιο, κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα την αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Ακόμη, πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την πρόληψη παθήσεων των δοντιών και άλλων παθήσεων φυσικά, με προφανή απότελέσματα.

    Οι σκύλοι ή οι γάτες παρουσιάζουν πιο συχνά νόσους του στόματος;
    Οι σκύλοι παρουσιάζουν σε υψηλότερο ποσοστό από τις γάτες περιοδοντική νόσο και είναι συχνότερα σε αυτούς τα κατάγματα δοντιών. Στις γάτες, όμως, παρατηρούνται πιο βαριά νοσήματα, όπως η πολύ δύσκολα αντιμετωπιζόμενη χρόνια ουλοστοματίτιδα της γάτας ή οι ιδιαίτερα συχνές ιδιοπαθείς απορροφήσεις δοντιών με αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των δοντιών που παρουσιάζουν τα κουνέλια και τα τρωκτικά συντροφιάς, κυρίως λόγω της έλλειψης χόρτου από τη διατροφή τους.

    Υπάρχουν ορισμένες ράτσες σκύλων που έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση στην παθολογία των οδοντικών νόσων;
    Γενικότερα οι μικρόσωμες και ειδικά οι νανόσωμες φυλές σκύλων παρουσιάζουν ιδιαίτερη προδιάθεση στην ταχύτερα εξελισσόμενη και βαρύτερης μορφής περιοδοντική νόσο, με αποτέλεσμα εάν αυτή δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, να χάνουν δόντια από νεαρή σχετικά ηλικία και να κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα γενικής υγείας. Στις μεγαλύτερου μεγέθους φυλές η περιοδοντική νόσος εξελίσσεται, συνήθως, με πιο αργούς ρυθμούς, αλλά παρουσιάζονται σε αυτές τις φυλές πιο συχνά κατάγματα δοντιών (τα οποία μπορεί να οδηγήσουν και στη δημιουργία τοπικών αποστημάτων) ή άλλοι τραυματισμοί στη στοματική κοιλότητα και στις γνάθους. Σχετικά με τα κατάγματα των δοντιών θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζονται. Ο σκύλος ειδικά, αλλά και η γάτα, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά ζώα στον πόνο των δοντιών και δεν δείχνουν σημάδια έντονου πόνου, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήνουμε τα ζώα να υποφέρουν και τα προβλήματα αυτά χωρίς αντιμετώπιση.

    Ποιο πρόβλημα υγείας εμφανίζεται και αντιμετωπίζεται πιο συχνά στην Κτηνιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης;
    Σχετικά με την στοματική υγεία, στον σκύλο το συχνότερο πρόβλημα είναι η περιοδοντική νόσος και τα κατάγματα δοντιών, αλλά αντιμετωπίζουμε πολλά άλλα προβλήματα, ειδικά θα ήθελα να αναφέρω την αύξηση περιστατικών καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, ο οποίος αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως είναι συχνά θεραπεύσιμος. Η σύγχρονη οδοντιατρική κτηνιατρική μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν τα ίδια περιστατικά με τα αντίστοιχα του ανθρώπου (εξαγωγές δοντιών, απονευρώσεις, προσθετικές κατασκευές, ορθοδοντικά προβλήματα που δημιουργούν πόνο στα ζώα και πολλά άλλα).
    Στις γάτες αντιμετωπίζουμε συχνά περιστατικά περιοδοντίτιδας, αλλά και της ουλοστοματίτιδας που προαναφέρθηκε, απορροφήσεων δοντιών κλπ.
    Στα κουνέλια και τα τρωκτικά συντροφιάς το συχνότερο πρόβλημα είναι ο πόνος στη στοματική κοιλότητα και η αδυναμία των ζώων να μασήσουν την τροφή τους, λόγω υπερανάπτυξης των δοντιών τους και δημιουργίας μυτερών προεξοχών στα δόντια οι οποίες τραυματίζουν τη γλώσσα και τους άλλους μαλακούς ιστούς του στόματος.

    Υπάρχουν δράσεις της Κτηνιατρικής Σχολής ειδικά για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων;
    Το Τμήμα Κτηνιατρικής, όπως λέγεται πια μετά την ένταξή του στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., συνεργάζεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους Δήμους, αλλά και με φιλοζωικές οργανώσεις και συμμετέχει με ιδιαίτερα χαμηλό κοστολόγιο σε προγράμματα στειρώσεων αδέσποτων ζώων, ενώ αντιμετωπίζει ακόμη περιστατικά τραυματισμένων ή βαριά πασχόντων αδέσποτων ζώων. Μιλώντας πιστεύω εκ μέρους όλων των συναδέλφων της Κλινικής Ζώων Συντροφιάς, θα θέλαμε να μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα ακόμη, η σχεδόν πλήρης έλλειψη χρηματοδότησης της Κλινικής μας από την πολιτεία έχει οδηγήσει εδώ και πολλά χρόνια στην ανάγκη πληρωμής νοσηλείων για τα περιστατικά που προσκομίζονται στην Κλινική. Είναι δυστυχώς ο μοναδικός τρόπος ώστε να μπορεί αυτή να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της και να ανανεώνει στοιχειδώς τον εξοπλισμό της. Θα ήθελα να διευκρινίσω εδώ ότι οι κτηνίατροι οι οποίοι εργαζόμαστε στην Κλινική δεν εισπράττουμε επιπλέον, εκτός του μισθού μας από την πολιτεία, αμοιβή από τα περιστατικά.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comments:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Καθηγητή Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σεραφείμ Παπαδημητρίου στην Εφημερίδα των Σκύλων. ''Αυξημένο το ενδιαφέρον για την υγεία των κατοικιδίων'' Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top