728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

    24 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα...

    Σήμερα, στις 24 Απριλίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα ως μέρα μνήμης στα εκατομμύρια ζώα που υποφέρουν και χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο για την επιστήμη και το υποτιθέμενο καλό της ανθρωπότητας. Διοργανώνεται από την Animal Aid υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
    Ποντίκια, αρουραίοι, κουνέλια, γουρούνια, γάτες σκύλοι, πουλιά και πίθηκοι χρησιμοποιούνται ως μοντέλα έρευνας και ανάλυσης σε επιστημονικά εργαστήρια, με σκοπό να ελεγχθεί η τοξικότητα νέων φαρμάκων, η επίδραση τοξικών και χημικών ουσιών στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, η πρόκληση αλλεργιών, δερματικών προβλημάτων, καρκίνου κλπ.
    Φάρμακα, καλλυντικά, χημικές ή οπλικές δοκιμές έχουν τη σφραγίδα του πόνου, του αίματος, των ουρλιαχτών των ζώων που θανατώνονται στο όνομα της επιστήμης, της ιατρικής, της ομορφιάς, του κέρδους και του υπερκαταναλωτισμού των ανθρώπων.
    Εκτιμάται ότι περισσότερα από 25 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά εργαστήρια.
    Μετά το πέρας των πειραμάτων ουσιαστικά όλα τα ζώα που έχουν επιζήσει της έρευνας σκοτώνονται.
    Από τα πιο συνηθισμένα πειράματα είναι το τεστ ευαισθησίας των ματιών. Αυτό το πείραμα περιλαμβάνει τον ερεθισμό των ματιών τους με τοξικές ουσίες. Τα ζώα κρατιούνται με ανοιχτά τα μάτια ειδικά τα κουνέλια που δεν μπορούν να κλείσουν τα βλέφαρά τους, για να μην αποβάλουν μέσω δακρύων τις ουσίες. Φυσικά, στο τέλος τυφλώνονται.
    Τα ζώα υποφέρουν από φρικτούς πόνους στα μάτια τους για τουλάχιστον 21 μέρες. Όταν το πείραμα ολοκληρωθεί, θανατώνονται ή χρησιμοποιούνται σε άλλα τεστ.
    Στα δερματολογικά τεστς τα ζώα ακινητοποιούνται, τους ξυρίζουν το τρίχωμα σε διάφορα σημεία του σώματος τους και τους ρίχνουν για περίπου 9 μήνες καυστικές ουσίες, ώστε να διαπιστώσουν σε πόσο χρονικό διάστημα θα διαβρωθεί το δέρμα τους
    Ακόμα, το τεστ θανατηφόρας δόσης περιλαμβάνει τη μετά βίας χορήγηση από το στόμα ή με ενέσεις και εισπνοή ουσιών που σκοτώνουν, προκειμένου να διαπιστώσουν οι επιστήμονες ποια είναι τα επιτρεπόμενα κατανάλωσης μιας χημικής ουσίας προτού ο οργανισμός καταλήξει.
    Αυτά τα πειράματα προκαλούν στα ζώα διάρροια, εμετό, παράλυση, αιμορραγία από τα μάτια, μύτη, το στόμα και το δέρμα.
    Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι μεταπρατικές.
    Συγκεκριμένα, στην Αττική βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 10.000 πειραματόζωα, κυρίως ποντίκια, αρουραίοι και λιγότερο γουρούνια. Η εποπτεία ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΦ.
    Παρατυπίες έχουν σημειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2004, που χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι για τη μελέτη ασθενειών στο πάγκρεας.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comments:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: 24 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα... Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top