Τα 10 εκατομμύρια φυτά και ζώα ξεπερνά ετησίως ο συνολικός αριθμός των θυμάτων εμπορίας άγριας ζωής.
Όσο για τον τζίρο από τις παράνομες δραστηριότητες, υπολογίζεται σε περίπου 22 δις δολλάρια και έτσι το εμπόριο άγριας ζωής γίνεται το τέταρτο πιο επικερδές παράνομο εμπόριο και μία πραγματική μάστιγα για τη χλωρίδα και την πανίδα της υφηλίου.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της WWF και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ορισμένα «διάσημα» είδη εξοντώνονται μαζικά για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για παράνομα αναμνηστικά.
Συγκεκριμένα, στην Αφρική κάθε χρόνο 30.000 ελέφαντες χάνουν τη ζωή τους για τους ελεφαντόδοντές τους.
Εκτός από τις τίγρεις, τους ελέφαντες και τους ρινόκερους, το παράνομο εμπόριο απλώνεται και στις χελώνες και στους παπαγάλους που προορίζονται για κατοικίδια.
Σε πρόσφατη διεθνή αστυνομική επιχείρηση COBRA III, που διοργανώθηκε με τη συνδρομή της Interpol και της Europol μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν 90 κιλά κοράλλια και περισσότερα από 50 κιλά από μέρη ζώων στην Ισπανία, 50 κιλά ελεφαντόδοντο στη Γαλλία, αλλά και 400 ζωντανές χελώνες στην Αγγλία.
Σχετικά με την Ελλάδα, βρίσκεται σε κρίσιμη γεωγραφική θέση πάνω σε έναν από τους βασικότερους διαδρόμους παράνομης διακίνησης άγριων ειδών προς τη δυτική Ευρώπη και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην παράνομη αυτή δραστηριότητα.
Περιστατικά παράνομης διακίνησης άγριων ειδών ή τμημάτων τους έχουν καταγραφεί και στα σημεία εισόδου-εξόδου της Ελλάδας, για αυτό είναι επείγουσα η ανάγκη για ενίσχυση των εργαλείων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Πρόσφατα καταγράφηκε και το πρώτο περιστατικό παράνομης διακίνησης πουλιών στον Έβρο.
Στο τελωνείο των Κήπων μια αετογερακίνα (Buteo rufinus), χωρίς τα απαραίτητα δαχτυλίδια και τα έγγραφα, βρέθηκε σε αυτοκίνητο που διερχόταν από την Τουρκία στην Ελλάδα με τελικό προορισμό την Αγγλία. Το αρπακτικό πουλί κατασχέθηκε και ο διακινητής τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή.
Η WWF Ελλάς και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποίησαν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε τελωνειακούς υπαλλήλους και αστυνομικούς που εργάζονται σε τελωνεία και συνοριακούς σταθμούς στη Θράκη, την Ήπειρο τη Μακεδονία και την Αττική, για την πρόληψη και τον εντοπισμό εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου