Πιο παλιά στα χωριά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι αγρότες καθάριζαν τους στάβλους και τα παχνιά, γιατί πίστευαν ότι ο Άγιος Βασίλης ήταν ζευγάς και θα περνούσε το βράδυ της Παραμονής, για να δει αν τα ζώα ήταν καθαρά και είχαν φαγητό.
Οι νοικοκυρές μάλιστα που έπλαθαν την κουλούρα την Αγιοβασιλιάτικη άφηναν ζύμη για να φτιάξουν για τα ζώα και έφτιαχναν και τη βοϊδοκουλούρα που την έβαζαν μετά την λειτουργία στο κέρατο της αγελάδας. Πήγαιναν επίσης Βασιλόψωμο από την εκκλησία σε όλα τα ζώα τους για να έχουν υγεία και ευλογία όλη τη χρονιά....
Οι νοικοκυρές μάλιστα που έπλαθαν την κουλούρα την Αγιοβασιλιάτικη άφηναν ζύμη για να φτιάξουν για τα ζώα και έφτιαχναν και τη βοϊδοκουλούρα που την έβαζαν μετά την λειτουργία στο κέρατο της αγελάδας. Πήγαιναν επίσης Βασιλόψωμο από την εκκλησία σε όλα τα ζώα τους για να έχουν υγεία και ευλογία όλη τη χρονιά....
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου