Ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Καθαράς Δευτέρας είναι η ταραμοσαλάτα, για την οποία απαιτείται ο ταραμάς.
Ο ταραμάς προέρχεται από την τούρκικη λέξη tarama που χρησιμοποιείται για τα αυγά ψαριών.
Πρόκειται για τα αυγά του μπακαλιάρου συνήθως ή του κυπρίνου που αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση κάποιες μέρες και ύστερα από μια διαδικασία ανακατεύονται δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους ταραμά.
Ο λευκός ταραμάς παρασκευάζεται από αυγά ψαριών, αλάτι και ζάχαρη, ενώ ο κόκκινος ταραμάς είναι ένα μείγμα από αυγά ψαριού, αμύλου, νερού και περιέχει πολλά μη φυσικά συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
Ακόμα, υπάρχει και η ταραμόγλωσσα που πρόκειται για τον σάκο με τα αυγά του ψαριού, δηλαδή τα αυγά καλυμμένα με την φυσική τους μεμβράνη, παστωμένο και διατηρημένο στο λάδι.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου