Η μαμά του ανθρώπου δεν είναι η μοναδική που φροντίζει τα παιδιά της.
Στο ζωικό βασίλειο πολλές είναι οι μαμάδες που προσέχουν τα μικρά τους, βρίσκουν για αυτά φαγητό, τα προστατεύουν από τους εχθρούς και τα μαθαίνουν να ζουν.
Στο ζωικό βασίλειο πολλές είναι οι μαμάδες που προσέχουν τα μικρά τους, βρίσκουν για αυτά φαγητό, τα προστατεύουν από τους εχθρούς και τα μαθαίνουν να ζουν.
Χαρακτηριστική είναι η σχέση της μαμάς με τον μικρό ουρακοτάγκο, που είναι από τις πιο στενές στην φύση.
Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του το μικρό βασίζεται για όλα στην μαμά του. Εκείνη του μαθαίνει πού να βρίσκει φαγητό, πώς θα τρώει και πώς θα κατασκευάζει την φωλιά του και μένει δίπλα του μέχρι να φθάσει την ηλικία των 6-7 χρονών. Μ
Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της πολικής αρκούδας. Μένει δίπλα στα μικρά της μέχρι την ηλικία των 2 ετών και τους μαθαίνει πώς να επιβιώνουν στο κρύο κλίμα. Τα μικρά, αφού μάθουν να κυνηγούν, φεύγουν κατά τον Μάρτιο-Απρίλιο, για να συνηθίσουν τις θερμοκρασίες.
Σε μητριαρχική κοινωνία ζουν οι ελέφαντες και έτσι εκτός από τη μαμά και οι άλλοι θηλυκοί ελέφαντες βοηθούν το μικρό. Οι μεγαλύτεροι ελέφαντες προσαρμόζουν το βήμα τους, ώστε να μπορεί να τους ακολουθεί, ενώ το ελεφαντάκι βλέπει τους μεγάλους και μαθαίνει ποια φυτά μπορεί να τρώει και πού μπορεί να τα βρει.
Τέλος, το θηλυκό τσιτάχ μεγαλώνει τα μικρά του σε απομόνωση. Η μαμά μετακινεί τα 2 ως 6 συνήθως μικρά της κάθε 4 μέρες, για να τα προστατεύσει. Όταν φθάσουν στην ηλικία των 18 μηνών και έχουν εκπαιδευθεί ως θηρευτές, τα μικρά φεύγουν από την μαμά τους και μένουν μαζί για τους επόμενους 6 μήνες.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου