Η Ελλάδα φιλοξενεί 8 είδη χελωνών και αυτές είναι οι: καρέτα, πράσινη θαλασσοχελώνα, δερματοχελώνα, βαλτοχελώνα, ποταμοχελώνα, γραικοχελώνα, κρασπεδοχελώνα και μεσογειακή χελώνα.
Ως προς την μεσογειακή χελώνα, η Ελλάδα μάλλον έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από κάθε άλλη χώρα του κόσμου.
Η γραικοχελώνα είναι σε καλύτερη κατάσταση στην Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται τρωτό είδος, καθώς ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 30% σε διάστημα 3 γενεών (75 χρόνια). Η υποβάθμιση των κατάλληλων ενδιαιτημάτων και η συλλογή της από άτομα για κατοικίδιο έχουν καταγραφεί ως οι σημαντικότερες αιτίες μείωσης του πληθυσμού του είδος στην Ευρώπη.
Η πράσινη θαλασσοχελώνα, ένα έντονο μεταναστευτικό είδος, αν και δεν φωλιάζει στην Ελλάδα, απαντάται στις ελληνικές θάλασσες, όμως σε μικρό ποσοστό συγκριτικά με την καρέτα.
Η καρέτα (φωτο) φωλιάζει σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές κυρίως στην Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και Λιβύη.
Οι σπουδαιότερες περιοχές ωοτοκίας είναι στην Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Συγκεκριμένα, τα Σεκάνια στη Ζάκυνθο, μια παραλία μήκους μόλις 550 μέτρων, είναι το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της χελώνας καρέτα στη Μεσόγειο, καθώς συγκεντρώνει κάθε χρόνο 500 – 1.000 φωλιές.
Τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία ξενικών ειδών ερπετών στην Ελλάδα.
Η παρουσία της κοκκινόλαιμης νεροχελώνας, η οποία έχει προέλευση από την Αμερική, έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιοχές, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία βιώσιμων πληθυσμών.
Σημειώνεται ότι η κοκκινόλαιμη χελώνα ανήκει στα 100 πιο εισβλητικά είδη του κόσμου.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου