Το πιο ωραίο και μεγαλόσωμο ελληνικό άλογο είναι αυτό της Ανδραβίδας.
Οι κλιματολογικές συνθήκες της εύφορης πεδιάδας, η πείρα των κατοίκων στην εκτροφή αλόγων, η αγάπη τους προς αυτά δημιούργησαν το άλογο της Ανδραβίδας.
Εξάλλου, εκεί στην Ηλεία έγραψε ο εξόριστος Αθηναίος στρατηγός Ξενοφών τα πρώτα συγγράμματα στον κόσμο, που αναφέρονται στην εκτροφή και περιποίηση του άλογου με τίτλο “Περί Ιππικής” και “Ιππαρχικός”.
Τον 4ο αιώνα π.Χ. ιππικό με άλογα από την Ηλεία χρησιμοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος, στην εκστρατεία εξάπλωσης του Ελληνισμού στην Ασία.
Κατά τον Μεσαίωνα (1204-1438), η Ανδραβίδα έγινε πρωτεύουσα του Γαλλικού κράτους της Πελοποννήσου, που ονομαζόταν “Πριγκιπάτο του Μορέως“.
Τα ντόπια άλογα διασταυρώθηκαν με τα άλογα των Φράγκων Ιπποτών ενώ κατά την Τουρκοκρατία με Ανατολικού τύπου, (Αραβικά) και έτσι δημιουργήθηκε η φυλή της Ανδραβίδας.
Λέγεται ότι ο τούρκος διοικητής της Γαστούνης έστειλε δώρο στο σουλτάνο ένα ζευγάρι πανέμορφα Ανδραβιδέϊκα άλογα. Ο σουλτάνος ευχαριστήθηκε τόσο πολύ, που με φιρμάνι του, παραχώρησε επίσημα στους κάτοικους της Ανδραβίδας το δικαίωμα να εκτρέφουν και να ιππεύουν τα πανέμορφα άλογα τους.
Όταν άρχισε η αθλητική ιππασία στην Ελλάδα, τα πρώτα άλογα που πήδησαν εμπόδια ήταν αυτά της Ανδραβίδας.
Παρά τις επιδράσεις που δέχτηκε μέσα στους αιώνες, το άλογο της Ανδραβίδας διατήρησε τα μορφολογικά γνωρίσματα των προγόνων της μεσαιωνικής εποχής.
Παρά τις επιδράσεις που δέχτηκε μέσα στους αιώνες, το άλογο της Ανδραβίδας διατήρησε τα μορφολογικά γνωρίσματα των προγόνων της μεσαιωνικής εποχής.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου