Για τους περισσότερους τα λιοντάρια τα συναντάμε μόνο στις σαβάνες και στην ζούγκλα. Όμως, τα μεγαλόσωμα αιλουροειδή υπήρχαν κάποτε στην Ελλάδα, και μάλιστα κατά την αρχαιότητα.
Συγκεκριμένα, ο Αριστοτέλης και ο Ηρόδοτος έγραφαν πως λιοντάρια υπήρχαν στα Βαλκάνια στα μισά της πρώτης χιλιετίας π.Χ. και ειδικά στην Ελλάδα προσδιόριζαν ως φυσικό βιότοπο των λιονταριών μια μεγάλη περιοχή ανάμεσα στον ποταμό Νέστο και Αχελώο.
Ακόμα, ο καθηγητής κτηνιατρικής ανατομίας Γκέρχαρντ Φορστενπόιντνερ βρήκε στην Αιγείρα της Πεπολοννήσου όπου μετείχε σε ανασκαφές, ένα ισχίο λιονταριού που χρονολογείται γύρω στο 3000 π.Χ. στην πρώιμη εποχή του Χαλκού, καθώς και έναν αυχενικό σπόνδυλο από ένα λιοντάρι που έζησε γύρω στο 1300 π.Χ. και ανέφερε: «Αυτό δεν είναι τρόπαιο. Αυτό είναι απλώς το κόκκαλο ενός φτωχού νεκρού νεαρού λιονταριού».
Συγκεκριμένα, ο Αριστοτέλης και ο Ηρόδοτος έγραφαν πως λιοντάρια υπήρχαν στα Βαλκάνια στα μισά της πρώτης χιλιετίας π.Χ. και ειδικά στην Ελλάδα προσδιόριζαν ως φυσικό βιότοπο των λιονταριών μια μεγάλη περιοχή ανάμεσα στον ποταμό Νέστο και Αχελώο.
Ο Ξενοφών ανέφερε τα λημέρια των λιονταριών στα βουνά Χορτιάτης και Παγγαίο και ο Παυσανίας περιέγραφε τον Πολυδάμα, ολυμπιονίκη του 5ου αιώνα π.Χ. που σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια ένα λιοντάρι στην περιοχή του Ολύμπου, ενώ Έλληνες επιστήμονες υποστηρίζουν πως σε μια σπηλιά κοντά στην Βραυρώνα κρυβόντουσαν λιοντάρια και πάνθηρες.
Σύμφωνα με σύγχρονες ανακαλύψεις ζωοαρχαιολόγων, στις Μυκήνες και στην Τίρυνθα, δηλαδή στη σημερινή Αργολίδα, όπως και σε άλλα σημεία της Πελοποννήσου, οι λέοντες ζούσαν κατά αγέλες.
Το 1978, δύο Γερμανοί ζωοαρχαιολόγοι έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη. Κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στην Τίρυνθα -δίπλα στις Μυκήνες- βρήκαν κατά τύχη ένα οστό από φτέρνα αιλουροειδούς κοντά σε έναν ανθρώπινο σκελετό. Ήταν αναμφισβήτητα από λιοντάρι, κατέληξαν, και πιθανώς από το ίδιο είδος που κατοικεί σήμερα σε μέρη της αφρικανικής ηπείρου. Το οστό ήταν μόνο το πρώτο από τα δεκάδες που εμφανίστηκαν στην Τίρυνθα και αλλού τις επόμενες δεκαετίες. Αν και ορισμένες λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, πολλοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί χρησιμοποιούν τώρα αυτά τα στοιχεία και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα σύγχρονα λιοντάρια ζούσαν κάποτε δίπλα σε ανθρώπους σε μέρη της σημερινής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για εκατοντάδες χρόνια.
Στη φωτογραφία το Επιτύμβιο άγαλμα λέοντος, από σήμα μνημειώδους τάφου. Ο λέων κρατά με τα μπροστινά του πόδια το κεφάλι ενός ταύρου που κατασπάραζε, πριν σηκώσει το κεφάλι και το στρέψει στον επισκέπτη.Από την νεκρόπολη της Ρόδου. Λάρτιος λίθος, Ύστερη Ελληνιστική περίοδος και σήμερα είναι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου