Πριν γίνει θεός του πολέμου, ο Άρης ήταν η ενσάρκωση της βίας και της οργής των άγριων λαών της Θράκης. Τον λάτρευαν με ανθρωποθυσίες και σ’ αυτή τη συνήθεια ίσως να οφείλεται ο μύθος που ήθελε τον γιο του από την Κυρήνη, τον Διομήδη, να τρέφει με ανθρώπινη σάρκα τα τέσσερα άλογά του. Παράδειγμα της βαρβαρότητας του Διομήδη η συνήθειά του, όποτε επισκεπτόταν κάποιος την πόλη, συγκεκριμένα το παλάτι, και του ζητούσε φιλοξενία, χωρίς δισταγμούς τον σκότωνε και τη σάρκα του την έκανε αμέσως τροφή για τα άλογα του. Αν και λογίζονταν φοράδες, τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη ονομάζονταν Πόδαργος (σημαίνει γρήγορος), Λάμπων, Ξάνθος και Δεινός. Ήταν πολύ επικίνδυνα, από τα ρουθούνια τους εκτόξευαν φωτιές, είχαν σαγόνια από χαλκό και οπλές από σίδερο, για αυτό ο Διομήδης τα είχε αλυσοδεμένα και τα φρουρούσε πολύ καλά.
Αυτά τα άλογα αφορούσε ο όγδοος άθλος του Ηρακλή. Φανερά απογοητευμένος από τη συνεχή επιτυχία του ανιψιού του, ο Ευρυσθέας του ανέθεσε την δοκιμασία.
Αρχικά, ο Ηρακλής σταμάτησε στη Θεσσαλία, στο παλάτι του Άδμητου. Ο Άδμητος είχε υποστεί την κατάρα κάποιου από τους θεούς να πεθάνει νέος. Ο μόνος τρόπος να γλιτώσει τον θάνατο ήταν να θυσιαστεί κάποιος από τους δύο γονείς του και να πάρει τη θέση του στο νεκρικό κρεβάτι. Κανείς τους, όμως, δεν δεχόταν αυτή τη συμφωνία. Τότε, η γυναίκα του η Άλκηστις αποφάσισε να δώσει τη ζωή της και να σώσει τη δική του. Ο Ηρακλής, συγκινημένος σφόδρα από αυτή της τη θυσία, επιχείρησε να τη βοηθήσει να μη χάσει τη ζωή της. Εισήλθε στο δωμάτιό της την ώρα που ο Θάνατος προσπαθούσε να την πάρει μαζί του και, ύστερα από μια έντονη μάχη, τον κέρδισε και έτσι δεν χρειάστηκε ούτε εκείνη ούτε και ο Άδμητος να χάσουν τη ζωή τους. Για την τεράστια αυτή χάρη που τους έκανε ο Ηρακλής, το ανδρόγυνο αποφάσισε να τον προσκαλέσει στο παλάτι τους, να ξεκουραστεί και να μείνει όσο θέλει. Αφού ανέκτησε τις δυνάμεις του, συνέχισε τη διαδρομή, ώσπου έφτασε στη Θράκη.
Ο Διομήδης όταν πληροφορήθηκε ότι ο Ηρακλής πλησιάζει στην περιοχή του, ανέθεσε στους έμπιστούς του να ψάξουν να τον βρουν, να τον δολοφονήσουν και να τον φέρουν στα άλογά του να τον φάνε. Μάταιη η προσπάθεια του, όμως, αφού οι άνθρωποί του νικήθηκαν από εκείνον. Η πρώτη συνάντηση του Διομήδη με τον Ηρακλή συνοδεύτηκε από μια τεράστια πάλη μεταξύ τους.
Η μάχη συνεχίστηκε έως τους στάβλους με τα αλυσοδεμένα άλογα.
Τότε, ο Ηρακλής τον αιχμαλώτισε και τον έριξε στα άλογά του, τα οποία τον κατασπάραξαν. Έτσι κατάφεραν και εξημερώθηκαν, όμως κατ' άλλη εκδοχή ο Ηρακλής τα σκότωσε επιτόπου με το ρόπαλό του και θα συνέχιζε στον επόμενο του άθλο με την ζώνη της Αμαζόνας Ιππολύτης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου