728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΝΑΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ! Γιατί το CNN γράφει ότι πρέπει να ευχαριστούμε τους Αρχαίους Έλληνες

    Οι κυνάδες μέρες είναι εδώ, δηλαδή η περίοδος που το αστέρι ο Σείριος ανατέλλει μαζί με τον Ήλιο και κατά τους αρχαίους Έλληνες ήταν οι πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. 
    Μάλιστα, πίστευαν ότι ο Σείριος επηρέαζε τον καιρό και προκαλούσε κι άλλα φαινόμενα, όπως τρέλαινε τους σκύλους. 
    Πράγματι, κατά την ζέστη τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι υποφέρουν, κουράζονται και ψάχνουν τρόπο να δροσιστούν, ενώ σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται με θυμό, επιθετικότητα ακόμα και βία. 
    Στην δύναμη του Σείριου πίστευαν και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, αφού επηρέαζε τη στάθμη του Νείλου. 
    Ακόμα και ο Ρωμαίος Βιργίλιος έγραφε στο ποίημα του την Αινειάδα πως ο Σείριος φέρνει ξηρασία και μάστιγες. 
    Τότε, η αστρονομία ήταν στα πρώτα στάδια και οι άλλοι τομείς της επιστήμης ήταν ανεξερεύνητοι, οπότε οι αρχαίοι κοίταζαν τον ουρανό προσπαθώντας να εξηγήσουν τ' ανεξήγητα από τις ασθένειες μέχρι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως δήλωσε ο William Cumiford αναπληρωτή καθηγητή του πανεπιστημίου Chapman στο CNN
    Ωστόσο, ''Οι κυνάδες ημέρες'' (Dog Days)  χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με τον Scottie Andrew του αμερικανικού δικτύου, και υπάρχουν σε πολλά έργα. 
    Ο Κάρολος Ντίκενς θέλοντας να δείξει πόσο ψυχρός ήταν ο Εμπενίζερ Σκρουτζ έγραψε στην Χριστουγεννιάτικη Ιστορία: ''Ήταν πάντα τόσο ψυχρός, πάγωνε το γραφείο ακόμα και τις κυνάδες ημέρες''. Επίσης, η ταινία Dog Day Afternoon με τον Αλ Πατσίνο του 1975 διαδραματίζεται μια ζεστή ημέρα του Αυγούστου, ενώ το σινγκλ των Florence and the Machine έχει τίτλο ''Dog Days Are Over'' που σημαίνει ότι οι δύσκολες μέρες πέρασαν και η χαρά επιστρέφει. 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΝΑΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ! Γιατί το CNN γράφει ότι πρέπει να ευχαριστούμε τους Αρχαίους Έλληνες Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top