Οι πρώτες γνώσεις των ανθρώπων μέσα από την παρατήρηση και την πείρα ήταν σχετικά με την ιατρική. Εξάλλου, οι γιατροί μαζί με τους μάντεις, ιερείς και ραψωδούς ήταν οι 4 ανώτερες κοινωνικές τάξεις στα αρχαία χρόνια. Από αυτές προέρχονταν οι βασιλείς και οι άρχοντες κατά τον Αριστοτέλη.
Για αυτό, ένας από τους πρώτους γιατρούς, ο Ασκληπιός έγινε ήρωας και μετά θεοποιήθηκε.Μητέρα του ήταν η Κορωνίς, κόρη του βασιλιά των Λαπιθών Φλεγγύου που ακολούθησε τον πατέρα της σε εκστρατεία στην Πελοπόννησο και στην Επίδαυρο. Γέννησε τον Ασκληπιό από τον θεό Απόλλωνα.
Ο πατέρας της εγκατέλειψε το βρέφος σε ένα βουνό, επειδή το παιδί ήταν ξένο. Εκεί βρέθηκε μία αίγα (γίδα) που είχε ξεφύγει από το κοπάδι και παρέα με ένα...
σκύλο θήλαζε το μωρό.Ένας βοσκός, όμως, την ανεγνώρισε και πήγε να σκοτώσει το παιδί, για να την πάρει πίσω μαζί με τον σκύλο στο κοπάδι. Τότε, κατάλαβε την θεότητα του παιδιού, αφού είδε πως έλαμπε από φως, και οπισθοχώρησε.
Ο θηλασμός του παιδιού από την αίγα (ίδιος μύθος και για τον Δία) συμβολίζει την αξία του γάλακτος στην υγιεινή διατροφή. Ο σκύλος που ήταν φρουρός του συμβολίζει την πίστη ,την φιλία και την αφοσίωση μέχρι αυτοθυσίας, αρετές που πρέπει να έχει ο γιατρός και όσοι εμπλέκονται με την θεραπεία ατόμων που έχουν ανάγκη!!! Τελικά και εδώ βλέπουμε πάλι ότι ο σκύλος είναι πιο πιστός φύλακας μέχρι αυτοθυσίας.!!!
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου